Volg ons!

Op Facebook en op Twitter:

facebook 32 twitter 32

Baby's lichaamstaal

Met een pasgeborene communiceren we vrijwel uitsluitend gevoelsmatig, via "lichaamstaal" - de oudste taal. De baby kan nog niet praten met woorden, zoals wij, maar leert allereerst via "lichaamstaal" om te gaan met zijn omgeving, en zich erop af te stemmen.
Baby's worden geboren met een grote gevoeligheid voor anderen. Ze brengen alles mee bij hun geboorte om een relatie op te kunnen bouwen. Baby's voelen de 'lichaamstaal' van hun ouders aan en zoeken zelf actief contact door toewending, oogcontact, geluidjes, gezichtsexpressies, houdingen en bewegingen, vooral met hoofd, handjes en voetjes.

Spiegeling
Uit recent onderzoek is gebleken dat baby's van slechts enkele minuten al expressies kunnen herkennen en ook nadoen als wenkbrauwen optrekken, tong uitsteken, mond openen, handbewegingen en stemgeluiden. Ouders en baby 'spiegelen' elkaar als het ware en bewegen met elkaar mee.

Onderzoek
Een eerste aanzet tot lichaamstaal onderzoek gaf Charles Darwin in 1872 met de publicatie van zijn boek "The Expression of the Emotions in Man and Animals". Daarin zijn onder meer een aantal zorgvuldige observaties opgenomen uit het dagboek dat hij bijhield van de babyperiode van zijn eigen kinderen.
In 1973, ruim honderd jaar later, ontvingen de biologen Nico Tinbergen en Konrad Lorenz de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun beschrijvend onderzoek naar de wortels van sociaal gedrag.

                                 

Via lichaamstaal worden sociale contacten en relaties geregeld. Lichaamstaaltekens spelen een grote rol bij partner en familierelaties, samenwerkingsverbanden en hiërarchie binnen een groep, maar ook bij conflicten en het oplossen daarvan.
Met de toekenning van de Nobelprijs werd de verwachting uitgesproken, dat in de toekomst toepassingen zouden plaatsvinden van de gegevens uit het lichaamstaalonderzoek, die bruikbaar zouden zijn binnen de gezondheidszorg. Vooral in de omgang tussen ouders en jonge kinderen is de lichaamstaal van levensbelang.

Een pasgeborene zoekt actief contact met zijn ouders door toewending, oogcontact, geluidjes en door expressie van gevoelens in gezicht, houding en beweging. De gezondheid van de pasgeborene en het welzijn van de moeder loopt gevaar als hier geen ruimte voor is.

Sinds de jaren '70 is een stroom van onderzoeken op gang gekomen naar de ouder-baby relatie. Een belangrijke plaats neemt daarbij het werk in van Colwyn Trevarthen (Universiteit van Edinburgh), die als een van de eersten gebruik maakte van video in de beeld-voor-beeld analyse van moeder-baby interacties.

Het contact dat de baby in de eerste drie levensmaanden met zijn ouders ervaart, verloopt via een lichaamstaal waarin ouder en baby zich steeds verfijnder op elkaar af gaan stemmen. Het wordt omschreven als "eerste relatie", en heeft een groot effect op de verdere psycho-sociale en intellectuele ontwikkeling. Het plezier in contact blijft levenslang een motivatie voor ontwikkeling.

~ Een interessant filmpje van de Harvard University met recent onderzoek...

~ Een boek met veel fascinerende foto's:

Je wonderbaarlijke baby
Wat een pasgeboren kind al kan

Auteurs: Marshall Klaus & Phyllis Klaus
132 pagina's
Prijs: € 19,95
ISBN: 90-808-113-0-0

Een bijzonder boek waarin de Amerikaanse kinderarts Marshall Klaus en zijn vrouw, de psychotherapeute Phyllis Klaus, op een verhalende manier vertellen wat een pasgeboren kind al kan, ziet, ruikt en hoort. Dat blijkt veel meer te zijn dan we gewoonlijk denken. Zo kan een net geboren baby tijgerend, op eigen kracht, naar de borst van zijn moeder kruipen en gaan drinken. Of zijn moeder nadoen als die haar tong naar hem uitsteekt. Een must voor aanstaande ouders en grootouders en voor zorgverleners.

Actueel

DVD Boeken Francais Deutsch Espagnol English

Toon alle producten







Wachtwoord vergeten?
Gebruikersnaam vergeten?
Bent u een nieuwe klant? Registreer dan hier

Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.